GALATASARAY SK SEÇİMLERİ

Özet

GALATASARAY SK SEÇİMLERİ

Hafta sonu Galatasaray Spor Kulübü seçimleri var, iki de aday var.

Yonetim 3 yıl için seçilecek ama adaylardan birisi 2 yıl sonra diğeri 7 ay sonra yeniden seçime gideceğini beyan ediyor.

Bu 2 aday Yönetim Kurulu’nun hangi koşullar altında oluştuğu (baskın seçim, kimse beklemiyor, hazırlanan yok, potansiyel doğru kişilerle plan/program hazırlayacak vakit yok), Galatasaray’ı sahipsiz bırakmamak için o veya bu sebeple göreve talip olanlar ve ricaları kıramayacak olanlar bir araya getirilip listeler hazırlandığı herkes tarafından iyi kötü anlaşılıyor. Mevcut ortamda bunu tartışmanın gereği yok bence.

Ortada kötü yönetilmiş bir ekonomik sistem ve kötü yönetilmiş bir sportif yapı var.

Her 2 adayın da sorunları düzeltmek için hedefleri var ancak somut aksiyon planları yok gibi gözüküyor.

Sportif yapının kısa vadede düzeltilmesi, ülkemizde genel kabul görmüş prensiplere göre “teknik direktörü” değiştir ana başlığı altında derlenmiştir. Sonuçta kim gelse iyi kötü bir şeyler yapacak, sadece ruh halini değiştirmesi bile sportif açıdan pozitif etki sağlayacaktır. Ancak uzun vadede sağlıklı yapı kuracak süreye ve vizyona sahip oldukları kanaati oluşturamadılar bende.

Mali yapıya gelince, zaten son yıllarda sürekli olarak kötü yönetilen idari ve mali bir ekonomik sistem var;

Son mali tablolardan 275mio satış hasılatı ve 381mio satışların maliyeti olduğunu görüyoruz. Bu 381mionun 220si sporcu ücretleri. Teknik kadro için 26 ve personel için de 17mio daha.

Yani sporcu+teknik ekip+personel 263mio, gelirin %96sı. Bir de genel yönetim gideri grubundaki (yani hasılatla doğrudan ilişkili olmayan personelin gideri var, 13mio… Gitti tum hasilat!

Hasılattan maliyeti düsünce zaten 105mio zarar, 20mio da genel gider (13ü personel+danışman gideriydi yukarda değindiğim gibi)!

Demek ki, gelir seviyen bu duzeylerde ise, sporcu ve personel maliyetlerinin daha dusuk olmasi lazim. Diger tum kalemler (finansman haric) 125mio.

Sporcu maliyetlerin ise 2-3 yıllık kontratlarla zaten gelecek yıllarda bile belirlenmiş eski yönetimce. Dolayısıyla, yeni yönetim kim olursa olsun fazla seçeneği ve manevra alanı yok. Hazırlığı da olmadığını biliyoruz, apar topar aday olunmak zorunda kalındı çünkü.

Bir yanda da Sportif A.Ş. imtiyazlı hisseleri daha var, kanuna göre şirket 2 yıl daha zarar ederse imtiyazı kaybolacak ve futbolu yöneten şirketin yönetiminin GS’lı olmayan kişilerin eline geçmesi olasılığı imkansızdan imkanlıya dönüşecek!…

Her 2 yönetimdeki ekiplere baktığımda, bu kötü idari ve mali yapının oluşmasında bulunmuş, yaptıkları yanlışlarla katkıda bulunmuş dahi olabilecek kişilerin 2 ekipte de olduklarını görüyorum. Her 2 ekibin de bulunulan durumdan çıkış üretebileceğine inanmıyorum.

Gidişatın düzelmesi için tek ihtimalin en kısa sürede yeni bir seçim ve gerçek aksiyon planları ile hazırlanmış aday ekiplerin, geçmişle değil gelecekle ilgili tartışarak yarışması sonucunda oluşacak yeni bir yönetim olduğuna inanıyorum.

Aksi halde dönüşü olmayan yola girmiş oluruz, gitmek istediğimiz yere değil yolun götürdüğü yere varırız.

Sevgilerimle

avefa